- Úvod
- Arganový olej
- Zloženie argánového oleja
Esenciálne mastné kyseliny - arganový olej obsahuje 20% nasýtených a 80% nenasýtených mastných kyselín. Patrí medzi ne kyselina stearová, kyselina linolenová (30-33%-napomáha pri odbúravaní tukových zásob, znižuje hladinu cholesterolu, antioxidačné účinky, kozmetické účinky) a najmä kyselina olejová (45% - výrazne vyšší obsah má len olivový olej). Tieto mastné kyseliny sú nevyhnutné pre udržanie fyziologický funkcií, ale nie sú v tele samy vytvárané. Ich prísun je zaistený pomocou stravy. Tieto kyseliny predstavujú základný materiál pre tvorbu a funkciu bunkových membrán. Vďaka týmto kyselinám je posilňovaná funkcie pečene, ciev, srdca, lymfatický a nerovové systém, napomáha pri opuchoch, zápaloch, a stimuluje krvný obeh
Karotenoidy- jedná sa o prírodné antioxidanty, ktoré bojujú proti niektorým chorobám, napomáhajú znižovať riziko tvorby rakoviny ako je rakovina pľúc, rakovina prostaty, nádor žalúdka a zažívacieho traktu. a poskytujú tiež ochranu pred chorobami srdca. Niektoré druhy karotenoidov pomáhajú znižovať škodlivý cholesterol, ktorý môže spôsobovať srdcové príhody alebo iné cievne choroby.
Skvalén - jedná sa o prírodný organickú zlúčeninu. Ľudské telo si ho vyrába, skladuje a spotrebováva v pečeni, mozgu, slezine, obličkách podkožia a reprodukčných orgánoch. Skvalén je najpočetnejším zdrojom bunkového kyslíka. Arganový olej a aj olivový olej obsahujú 2x viac množstvo skvalénu oproti iným olejom.
Steroly (fytosteroly) - arganový olej obsahuje približne 20% týchto sterolov a to najmä Alpha-Spinasterol a Schottenol, ktoré sa u iných olejov vyskytujú len vo veľmi malom množstve alebo vôbec. Jedná sa o prírodné látky, ktoré udržujú štruktúru a funkciu bunkových membrán a zabraňujú vstrebávaniu časti cholesterolu z čriev do krvi a neabsorbované cholesterol je tak vylúčený z tela.
Tocopherolu- látka bohatá na vitamín E, arganový olej obsahuje približne 600mg/kg (v porovnaní olivový olej 320mg/kg, vyššie hodnoty má olej z pšeničných klíčkov). Vitamín E je silným antioxidantom, ktorý obmedzuje aktivitu kyslíkových radikálov - znižuje pravdepodobnosť ich vzniku. Majú priaznivý účinok na organizmus najmä na znižovanie vzniku srdcovo-cievnych chorôb a niektorých typov rakoviny.